Menu

Door de ijstijd is in een ver verleden door middel van glijdend ijs, smeltwater en stuifzand het gebied de Sallandse heuvelrug ontstaan. Dit gebied wordt gekenmerkt door de heuvels van de Hellendoornse Berg, de Haarlerberg, de Holterberg en de Koningsbelt. Van deze heuvels is de Koningsbelt met een 75 meter boven zeeniveau de hoogste. Het landschap bestaat glooiende heidevelden en uitgestrekte bossen.

Het paarse tapijt

Tussen juli en eind september staat de heide in bloei. Augustus is dan eigenlijk ook wel de mooiste maand om te gaan, dan staat de heide in volle bloei en zo ver het oog reikt ziet het paars. Het landschap gevuld met jeneverbesstruiken en schapen maakt het een betoverende ervaring. Deze schapen hebben als functie dat ze eten. En nu kunt u denken maar dan eten ze de heide toch op? Nou nee eigenlijk niet. De schapen eten het gras en de kleine bomen die verspreid zijn over de heide op. Als ze dit niet zouden doen dan zou de heide binnen een korte periode verdwijnen, tevens zou dan de gekoesterde korhoen verdwijnen. Niet alleen de korhoen maar ook de vos, het wilde zwijn en de glinsterende blauwe mestkever zouden dan opzoek gaan naar een ander leefgebied.

Een tip: plan uw trip voor wat later op de dag. Dan zal de zon namelijk wat lager staan en een zachte gloed over de schoonheid van het landschap laten vallen. Het is niet alleen prachtig voor het gebied maar er is dan ook meer kans op de dieren te spotten.

Bossen en moerassen

Er is een grote verscheidenheid aan bosgebieden bij de Sallandse Heuvelrug. Vrijwel alle deze bomen zijn afhankelijk van het oppervlaktewater of ook wel vadosewater genoemd. Dit is vanwege dat de wortels van de bomen niet binnen het bereik van grondwater liggen. Dankzij de regelmatige bebossing rond het Sprengenberg maakt het gemakkelijk te zien dat het bos is aangelegd en niet van nature is ontwikkeld.

Tot het einde van de vorige eeuw werden er voornamelijk grove dennen geplant. In de afgelopen decennia is deze toegevoegd met lariks en douglassparren. Gelukkig zijn er ook berken-, eiken- en beukenbomen spontaan gegroeid door de jaren heen waardoor er een gevarieerd bos is ontstaan. De plekken waar het meer open zijn lijsterbessen, elzen en duindoorns gaan groeien.

Huize De Sprengenberg

Na dat Van Wulfften Palthe de uitgestrekte percelen heide had aangekocht, werd de achthoekige koepel van 35 meter hoog op de Sprengenberg gebouwd. Er werden in de weekenden eenvoudige jachtpartijen georganiseerd. In de vakanties was het een trefpunt van de familie en anderen. Na ongeveer vijf jaar van de bouw van de koepel werd er in 1903 besloten dat er een groter huis gebouwd moest worden. De uitbreiding werd in actie gezet waarna de familie geheel over is verhuist. Dit was voor Haarle van grote betekenis, dit met reden omdat vele van hen werkten in de bossen of in het huis van de familie.

Te doen

Tussen deze heide, bossen en moerassen is het een prachtige plek om uw vitamine D op te nemen. Het is een magisch gebied wat veel te bieden heeft. Zo is het mogelijk om te wandelen, hard lopen of snel wandelen maar tevens is het mogelijk om te fietsen, wielrennen of te mountainbiken. Niet alleen te voet of met de stalen ros is het mogelijk om hier te zijn. Er zijn fantastische paden die te paard te berijden zijn.