Menu
fietsvakantie drenthe

De trekpleister van Drenthe:
Met uitstek de toeristentrekpleister van Drenthe bezoeken? Kom naar het noordoosten van Nederland en laat je verassen met natuur en historie. Een van deze natuurhistorische monumenten zijn de Hunebedden. De grafmonumenten stammen uit ca. 3050 v.Chr.

Meer info:
Op dit moment zijn er nog maar 54 hunebedden in Nederland, hiervan staan er 52 in Drenthe en de overige 2 staan in Groningen. D27 is het grootste hunebed van Nederland. D27? Dat klopt, hunebedden hebben namelijk geen naam maar een nummer. Hunebed D27 is maar liefst 23 meter lang, om dat in te beelden; het grootste dier op aarde de Blauwe Vinvis heeft een maximale lengte van 33 meter. Een kei van een hunebed weegt rond de 20.000 kilo. Nu hoor ik jullie hersens al kraken heel leuk en aardig maar hoe kwamen die keien vroeger in zo’n formatie terecht? Dit deed men door boomstammen te plaatsen en de keien rolden daar dan overheen. Stel je eens voor om 324 personen van om en om 62kg te tillen, dan til je in vergelijking dus 1 hunebed steen.

Flora, fauna en haar omgeving:
De meeste Nederlandse hunebedden vindt je in UNESCO global geopark De Hondsrug. Waar onder andere veengebieden, naald- en loofbossen, weides, meren, beken, heiden en dorpen elkaar speels afwisselen. Uiteraard zijn hier veel plant- en diersoorten te vinden maar dat mogen jullie persoonlijk uitvogelen.

Hunebedcentrum:
Wil je meer weten over de Drentse oudheid? Kom dan naar het Hunedbedcentrum te Borger en beleef hoe de mensen vroeger leefden en woonden. Daarnaast kun je in het kenniscentrum de poort van de Hondsrug, de ontstaansgeschiedenis van de Hondsrug beleven. Maar dat is nog niet alles! Tijd teveel? Kom dan keien tellen in de keientuin . TIP! Er liggen er duizenden. Voor de kids is er wat leuks om te ontdekken tijdens de oerschool. Lekker thuis zitten? Vanaf je luie stoel kun je op de site ook diverse filmpjes over de historie vinden. Maar zelf bezoeken is uiteraard leuker.

Wat kun je nog meer doen?
Het is voorstelbaar dat je niet de hele dag alleen naar hunebedden gaat kijken.. Uiteraard is daaromheen nog veel meer te beleven, denk bijvoorbeeld aan de hierboven genoemde Hunebedcentrum. Daarnaast zijn er ook tal van fiets- en wandelroutes in de omgeving. Zo is er de Flintenroute waarmee je met maar liefst 41,5 kilometer, fietsend langs velen hunebedden en langs haar prachtige omgeving komt. In de nabije omgeving zijn er ook klimbossen voor de waaghalzen onder ons, en kun je ’s zomers heerlijk vertoeven op het water, mountainbiken in de bossen of paardrijden in de natuurlijke omgeving. ’s avonds kunnen jullie heerlijk genieten in de velen restaurants die Drenthe rijk is. Waarna jullie de nacht avontuurlijk kunnen doorbrengen in een boomhut of vakantiehuisje. Genoeg gelezen? Kom snel naar Drenthe en ontdek de magie!

Onze arrangementen in de buurt van de hunebedden & meer over Drenthe:

Drenthe